Sådan kan du blive friluftsvejleder

Hvis du elsker naturen og ønsker at dele deres passion med andre, så er en friluftsvejleder noget for dig. Der er flere veje, du kan tage for at forfølge denne spændende karrierevej. I dette blogindlæg vil vi udforske to af vejene til at blive friluftsvejleder: den akademiske uddannelsesvej, som tilbyder ECTS-point, og alternative forløb med certificeringer. Begge retninger kan føre til spændende arbejdsmuligheder, og valget af vej afhænger af dine personlige præferencer for uddannelse.

Den akademiske uddannelsesvej som friluftsvejleder

En af de mest kendte og strukturerede måder at blive en professionel friluftsvejleder på er gennem en akademisk uddannelse. På disse skoler er det en uddannelse, der giver ECTS-point, som du kan overføre til andre institutioner hvis du skal læse videre eller andet efterfølgende. Uddannelsen kan tages på fuldtid eller på deltid, afhængigt af hvad du ønsker. Adgangskravene til den akademiske vej er dog, at du har færdiggjort en gymnasial uddannelse eller erhvervsuddannelse. Derudover er denne uddannelse selvbetalt, hvilket man lige skal være opmærksom på, inden man starter. Når du har færdiggjort din akademiske uddannelse som friluftsvejleder, kan du kalde dig certificeret AU som friluftsvejleder.
Førstehjælpskursus
Piger med cykelhjelm i en skov

Certificeringsprogrammer som friluftsvejleder

Hvis du derimod foretrækker en mere hands-on tilgang til at blive friluftsvejleder, er der mange skoler og organisationer, som tilbyder certificeringsprogrammer som et forløb til at blive friluftsvejleder. Disse forløb har et stort fokus på den praktiske del og erfaringen ude i naturen, og tilbyder et tilrettelagt program, som udnytter naturen og udelivet mest muligt. Derfor indebærer disse forløb ofte også mange ture ude af huset, hvor friluftslivet virkelig kan tage sin form og prøves af. Disse certificeringsprogrammer giver ikke ECTS-point.


Efter gennemførelse af kurserne vil du opnå forskellige certificeringer, som kvalificerer dig som friluftsvejleder. Ønsker du denne mere alternative og praksisnære vej, så er Paul Petersen Idrætsinstitut et glimrende eksempel. De har en friluftsvejleder linje med et fedt program, hvor du opnår forskellige certificeringer til at blive friluftsvejleder. Du kan læse mere om linjen her.

Åbent hus arrangementer

Hvis du vil vide mere om at blive friluftsvejleder, eller er i tvivl om hvilken af vejene du skal tage – så kan du med fordel undersøge skolernes forskellige muligheder for infoaften eller åbent hus arrangementer. Her kan du blive klogere på uddannelsen eller forløbet, og finde ud af hvilken retning der er den rette for dig. Læs mere under arrangementer her.